Parchet

triplu stratificat

Parchetul triplu stratificat este rezistent la uzură și raze ultraviolete; este ușor și ieftin de întreținut.

Ter Hürne

Numele Ter Hurne este un sinonim pentru produse fascinante, de calitate superioara pentru oameni care au pretentii si asteptari deosebite pentru produse deosebite. Noi consideram ca parchetul este un element crucial de design pentru locurile in care oamenii pot sa isi traiasca individualitatea si unicitatea.

Oak Alpine Deep Brown

Oak Dark Brown

Unique Mushroom Brown

Oak Soft Grey

Oak

Oak Nature Light

BOEN


O casa mobilată cu stil ce întâlnește exigenta tuturor membrilor unei familii: acesta este visul, tot mai greu de realizat, de un număr tot mai mare de persoane. Cu ajutorul Boen, individualizarea propriului stil și alegerea parchetului perfect a devenit posibilă.

Oak Alamo

Oak Antique Brown

Oak Espressivo White

Oak Espressivo

Oak Indian Summer

Oak Mild Grey

Oak Smoked

Oak Smoked Markato

CP Parquet

Classico Iroko Natur

Noce Americano Natur Spazzolato Verniciato

Noce Europeo Natur Pazzolato Verniciato

Teak Burma Select

Wenge Select Spazzolato Verniciato

Rovere Europeo Piuma

Millennium Rovere Europeo Rusticone Piallato a Mano Morciato Verniciato

Spina-Pesce Rovere Europeo Select Spazzolato Verniciato NaturaDetalii tehnice

Caracteristici principale ale parchetului triplu stratificat:

- strat superior (lemn nobil) 4-5 mm;
- strat inferior format din placi dispuse incrucisat (6 placi x 1mm/placa);
- 8 straturi de lac uscate UV;
- suporta minimum 4 raschetari, prima facandu-se la o perioada cuprinsa intre 10-15 ani de la montarea propriu-zisa a parchetului;
- sistem practic de imbinare a parchetului, NF(nut si feder).
- placile fiind lipite incrucisat, mentin si asigura stabilitatea lemnului in timp, fara ca acesta sa-si poata modifica starea initiala.

Atunci cand vorbim despre incalzirea prin pardoseala, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte esentiale, cum ar fi:

- Alegerea parchetului
- Ciclul de uscare artificiala al sapei
- Montajul si incalzirea prin pardoseala
- Intretinerea parchetului

1. Alegerea parchetului.
Lucrurile importante de stiut atunci cand alegeti un parchet specific incalzirii prin pardoseala, sunt:

- Rezistenta termica a parchetului si aspectele tehnice si economice;
- Stabilitatea dimensionala.

Valoarea rezistentei termice variaza in functie de esenta lemnului si, mai ales, in functie de grosimea parchetului dublu stratificat. Tinand cont doar de grosimea mica a parchetului, fara a lua in calcul diferentele neglijabile legate de esenta lemnului, este posibil sa stabilim doua categorii, pe baza acestei dimensiuni si a tipului de parchet:

- parchet montat prin lipire pe sapa (mozaic, parchet industrial, multistrat prefinit): Rezistenta termica R=0,06-0,09 mp K/W, echivalentul unei mochete de 4 mm;
- parchet flotant sau pasiv (multistrat prefinit de 14 mm sau masiv de 22 mm): Rezistenta termica R=0,15-0,18 mp K/W, echivalentul unei mochete de 10 mm.

Pe baza acestei clasificari si in functie de rezistenta termica, putem spune ca este preferabil (din motive de economie de energie) sa folositi un parchet cu montaj prin lipire, decat unul flotant sau masiv. Pentru incalzirea prin pardoseala, acestea din urma au performante inferioare parchetului lipit, care are o grosime mai mica si o mai buna conductibilitate termica.

Din categoria parchetului cu montare prin lipire, parchetul dublu stratificat cu suport din placaj multistrat de mesteacan are cele mai bune calitati in utilizarea pentru incalzirea prin pardoseala, deoarece atat tehnologia lui de fabricare cat si grosimea mica, asigura:

- o rezistenta termica minima, care se traduce printr-o economie de energie;
- o stabilitate la dilatare/deformare a lemnului.

Acest al doilea aspect este foarte important. Intr-adevar, principalul efect al incalzirii pentru elementele din lemn masiv este cel de diminuare al umiditatii acestora, in consecinta micsorarea dimensiunilor si crearea de rosturi mai mult sau mai putin importante intre lame. Parchetul dublu stratificat, gratie suportului sau multistrat din mesteacan, ofera un maximum de stabilitate dimensionala si reduce considerabil prezenta si marimea acestor rosturi.


2. Ciclul de uscare artificiala al sapei
Dupa cel putin 28 de zile de la realizarea acesteia (timp necesar indicat de fabricant pentru lianti cu uscare rapida si pentru anhidrite), ciclul de uscare rapica a sapei va putea fi efectuat, prin punerea in functiune a instalatiei de incalzire si urmand fazele descrise mai jos, astfel incat sa se atinga procentul de umiditate reziduala cerut si sa se elibereze tensiunile de retragere ale sapei, stabilizand-o astfel definitiv:

- Dupa deconectarea tuturor sondelor temostatice ambientale, care ar face ca instalatia de incalzire sa functioneze numai conditionata de temperatura aerului, porniti instalatia crescand temperatura apei de la 18 grade Celsius pana cand ajunge la o temperatura maxima de 40-45 grade Celsius. Initial, centrala trebuie pusa in functiune la o temperatura de pornire apropiata de cea ambientala;
- Mentinerea instalatiei la temperatura maxima pentru 1 sau 2 saptamani;
- Oprirea instalatiei coborand temperatura cu circa 3 grade Celsius pe zi;
- Lasarea instalatiei oprite pentru 4-7 zile;
- Repornirea centralei, crescand progresiv temperatura;
- Lasarea in functiune cateva zile;
- Coborarea progresiva a temperaturii si oprirea centralei, asteptand ca instalatia sa se raceasca.

La sfarsitul acestui ciclu, va fi necesara verificarea umiditatii reziduale cu ajutorul metodei carburii de calciu. Sapa este uscata atunci cand umiditatea continuta va fi inferioara valorii de 1,7% CM pentru o sapa de ciment si 0,2% CM pentru o sapa anhidrica.

Inainte de realizarea sapei este indispensabila localizarea si inregistrarea locurilor unde se afla canalizarile, pentru a putea efectua prelevarile, fara a deteriora instalatia.


3. Montajul si incalzirea prin pardoseala
Pentru montarea parchetului dublu stratificat trebuie utilizat un adeziv fara apa (epoxi-poliuretanic bicomponent sau poliuretanic monocomponent sau bicomponent, etalandu-l direct pe suport) si capabil sa-si mentina in timp caracteristicile adecvate de elasticitate. Pe timpul montajului se recomanda reconstituirea in parchet a rosturilor de dilatare existente in sapa suport. In absenta acestora, se recomanda realizarea cel putin a rosturilor de dilatare ale parchetului la coincidenta spatiilor vecine (sub usi).

Reglarea climatului incaperii are cateva avantaje relativ cunoscute si anume:

- asigurarea unui gradient minim de temperatura pe inaltimea spatiului incalzit, diferenta de temperatura de sub tavan si cea de la nivelul pardoselii fiind de 2-3 ori mai mica decat la un sistem traditional;