Parchet

dublu stratificat

Parchet dublu stratificat: specific încălzirii în pardosea. Avantajul principal fiind acela că placile sunt lipite încrucișat, menținând și asigurând stabilitatea lemnului în timp.

Colecțiile Berti

Naturalețe, eleganță, actualitate, căldură. Esența pură a pardoselei din lemn pentru casa ta sau pentru spațiile tale exterioare. Formate captivante și rafinate, în conformitate cu tendințele contemporane cele mai apreciate și cele mai cerute de pe piața modernă.

*Diesel Living with Berti

Natural Shadow

Black Shadow

Wood Camo

Forrest Camo

Cutoff

Rrred

Ice Camo

True Indigo

Desaturated

Bleach

Contrast Canvas

Native

Army Canvas

Washed Black

Duotone

Bkleach

Stud Black

Stud Oak

Vein

Jackson

*Berti Studio

Inspiration Pattern

Inspiration Scratch

Safari

Inspiration Declaration

*Berti Collection

Doussie Slide Coll

Manitoba Countryside

Yukon Countryside

Doussie

Noce Europeo

Ontario Countryside

Alberta Countryside

Essential Teak

Cream

Noce Americano

Sand

Parquet Noce Americano

Detalii tehnice

Caracteristici principale ale parchetului dublu stratificat:

- strat superior (lemn nobil) 4-5 mm;
- strat inferior format din placi dispuse incrucisat (6 placi x 1mm/placa);
- 8 straturi de lac uscate UV;
- suporta minimum 4 raschetari, prima facandu-se la o perioada cuprinsa intre 10-15 ani de la montarea propriu-zisa a parchetului;
- sistem practic de imbinare a parchetului, NF(nut si feder).
- placile fiind lipite incrucisat, mentin si asigura stabilitatea lemnului in timp, fara ca acesta sa-si poata modifica starea initiala.

Atunci cand vorbim despre incalzirea prin pardoseala, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte esentiale, cum ar fi:

- Alegerea parchetului
- Ciclul de uscare artificiala al sapei
- Montajul si incalzirea prin pardoseala
- Intretinerea parchetului

1. Alegerea parchetului.
Lucrurile importante de stiut atunci cand alegeti un parchet specific incalzirii prin pardoseala, sunt:

- Rezistenta termica a parchetului si aspectele tehnice si economice;
- Stabilitatea dimensionala.

Valoarea rezistentei termice variaza in functie de esenta lemnului si, mai ales, in functie de grosimea parchetului dublu stratificat. Tinand cont doar de grosimea mica a parchetului, fara a lua in calcul diferentele neglijabile legate de esenta lemnului, este posibil sa stabilim doua categorii, pe baza acestei dimensiuni si a tipului de parchet:

- parchet montat prin lipire pe sapa (mozaic, parchet industrial, multistrat prefinit): Rezistenta termica R=0,06-0,09 mp K/W, echivalentul unei mochete de 4 mm;
- parchet flotant sau pasiv (multistrat prefinit de 14 mm sau masiv de 22 mm): Rezistenta termica R=0,15-0,18 mp K/W, echivalentul unei mochete de 10 mm.

Pe baza acestei clasificari si in functie de rezistenta termica, putem spune ca este preferabil (din motive de economie de energie) sa folositi un parchet cu montaj prin lipire, decat unul flotant sau masiv. Pentru incalzirea prin pardoseala, acestea din urma au performante inferioare parchetului lipit, care are o grosime mai mica si o mai buna conductibilitate termica.

Din categoria parchetului cu montare prin lipire, parchetul dublu stratificat cu suport din placaj multistrat de mesteacan are cele mai bune calitati in utilizarea pentru incalzirea prin pardoseala, deoarece atat tehnologia lui de fabricare cat si grosimea mica, asigura:

- o rezistenta termica minima, care se traduce printr-o economie de energie;
- o stabilitate la dilatare/deformare a lemnului.

Acest al doilea aspect este foarte important. Intr-adevar, principalul efect al incalzirii pentru elementele din lemn masiv este cel de diminuare al umiditatii acestora, in consecinta micsorarea dimensiunilor si crearea de rosturi mai mult sau mai putin importante intre lame. Parchetul dublu stratificat, gratie suportului sau multistrat din mesteacan, ofera un maximum de stabilitate dimensionala si reduce considerabil prezenta si marimea acestor rosturi.


2. Ciclul de uscare artificiala al sapei
Dupa cel putin 28 de zile de la realizarea acesteia (timp necesar indicat de fabricant pentru lianti cu uscare rapida si pentru anhidrite), ciclul de uscare rapica a sapei va putea fi efectuat, prin punerea in functiune a instalatiei de incalzire si urmand fazele descrise mai jos, astfel incat sa se atinga procentul de umiditate reziduala cerut si sa se elibereze tensiunile de retragere ale sapei, stabilizand-o astfel definitiv:

- Dupa deconectarea tuturor sondelor temostatice ambientale, care ar face ca instalatia de incalzire sa functioneze numai conditionata de temperatura aerului, porniti instalatia crescand temperatura apei de la 18 grade Celsius pana cand ajunge la o temperatura maxima de 40-45 grade Celsius. Initial, centrala trebuie pusa in functiune la o temperatura de pornire apropiata de cea ambientala;
- Mentinerea instalatiei la temperatura maxima pentru 1 sau 2 saptamani;
- Oprirea instalatiei coborand temperatura cu circa 3 grade Celsius pe zi;
- Lasarea instalatiei oprite pentru 4-7 zile;
- Repornirea centralei, crescand progresiv temperatura;
- Lasarea in functiune cateva zile;
- Coborarea progresiva a temperaturii si oprirea centralei, asteptand ca instalatia sa se raceasca.

La sfarsitul acestui ciclu, va fi necesara verificarea umiditatii reziduale cu ajutorul metodei carburii de calciu. Sapa este uscata atunci cand umiditatea continuta va fi inferioara valorii de 1,7% CM pentru o sapa de ciment si 0,2% CM pentru o sapa anhidrica.

Inainte de realizarea sapei este indispensabila localizarea si inregistrarea locurilor unde se afla canalizarile, pentru a putea efectua prelevarile, fara a deteriora instalatia.


3. Montajul si incalzirea prin pardoseala
Pentru montarea parchetului dublu stratificat trebuie utilizat un adeziv fara apa (epoxi-poliuretanic bicomponent sau poliuretanic monocomponent sau bicomponent, etalandu-l direct pe suport) si capabil sa-si mentina in timp caracteristicile adecvate de elasticitate. Pe timpul montajului se recomanda reconstituirea in parchet a rosturilor de dilatare existente in sapa suport. In absenta acestora, se recomanda realizarea cel putin a rosturilor de dilatare ale parchetului la coincidenta spatiilor vecine (sub usi).

Reglarea climatului incaperii are cateva avantaje relativ cunoscute si anume:

- asigurarea unui gradient minim de temperatura pe inaltimea spatiului incalzit, diferenta de temperatura de sub tavan si cea de la nivelul pardoselii fiind de 2-3 ori mai mica decat la un sistem traditional;